SND:s nationella workshop för forskare

Workshop

Nya villkor för forskning

 

SND:s nationella workshop riktar sig till forskare inom områdena medicin och hälsa, humaniora och samhällsvetenskap. I år behandlas ett antal av de förändrade förutsättningar för hur forskning kan bedrivas i dagens Sverige. På förmiddagen inleder SND:s tf. föreståndare professor Max Petzold med att ge en kort presentation av SND:s roll och situation i det pågående förändringsarbetet.
Därefter presenterar departementssekreterare Eva Stensköld från Utbildningsdepartementet arbetet kring de nationella riktlinjerna för öppen tillgång (Open Access) till vetenskaplig information.
Docent Magnus Stenbeck från Karolinska institutet/SIMSAM-INFRA presenterar status för EU:s nya dataskyddsförordning och vilka konsekvenser den kommer att få för personuppgiftshantering i forskning. Dessutom redogör professor Håkan Billig, ledamot i Rådet för forskningens infrastrukturer (RFI) för VR-RFI:s tankar och planer för den kommande utlysningen för forskningsinfrastrukturer.

På eftermiddagen blir det två parallella spår med diskussion kring hur nya insamlingsmetoder respektive nya analysverktyg kan påverka forskningen. Diskussionerna inleds med paneler men är tänka att erbjuda erfarenhetsutbyte för samtliga deltagare.
I panelen för nya insamlingsmetoder sitter docent Helena Francke (Högskolan i Borås, sektionen för biblioteks- och informationsvetenskap), professor Christel Larsson (Göteborgs universitet, institutionen för kost- och idrottsvetenskap) och docent Matthias Obst (Swedish Lifewatch och institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs Universitet)).
I panelen för nya analysverktyg deltar doktor Jens Edlund (Kungliga tekniska högskolan, avdelningen för tal, musik och hörsel), professor Johan Sundström (Uppsala universitet, institutionen för medicinska vetenskaper) och Ulf Johansson (professor i datavetenskap vid tekniska högskolan i Jönköping och vid sektionen för informationsteknologi på Högskolan i Borås).

Förmiddagens presentationer kan vara relevanta även för personer som är allmänt intresserade av förutsättningarna för svensk forskning, medan eftermiddagen i första hand riktar sig mot aktiva forskare och forskarstuderande.

DATUM: Onsdag den 11 november 2015.
TID: Kl. 9:30 – 16:00. (Registrering och kaffe från 9.00. Detaljerat program kommer inom kort)
PLATS: Göteborgs universitet, Vasaparken.
MÅLGRUPP: Aktiva forskare och forskarstuderande från hela landet.
AVGIFT: Kostnadsfritt. Kaffe och lunch ingår.
ANMÄLAN: Senast onsdag den 28 oktober. Länk till anmälan
KONTAKT: Daniel Knezevic, daniel.knezevic@snd.gu.se, 031-786 1207

Organizer:
Svensk nationell datatjänst
Date:
Location:
Göteborgs universitet, Vasaparken