Datahantering i fokus under SND-veckan i november

Published: 2016-10-25

Den 8 november drar SND-veckan igång med aktiviteter för alla som arbetar med forskningsdata på olika sätt. Huvudfokus i år är hantering och tillgängliggörande av data.

Under tisdagens forum (8 november) kommer nationella erfarenheter av tillgängliggörande av forskningsdata att diskuteras, bland annat med utgångspunkt i den ökande öppenheten, som ställer stora krav på dokumentation och sökbarhet. Inbjudna gäster från ICOS-Kolportal (Harry Lankreijer), Levnadsnivåundersökningarna (Michael Thålin) och SOM-institutet (Daniel Jansson) ger sin syn på frågorna. Ytterligare punkter på programmet är ”Rätten att bli glömd” – EU:s nya dataskyddsförordning (Kristina Ullgren, Göteborgs universitet) och Återanvändning av data framtagna med kvalitativa forskningsmetoder (Zoran Slavnic, Linköpings universitet).

Den nationella forskarworkshopen onsdagen den 9 november gör en djupdykning i datahanteringsplaner. Vad är en datahanteringsplan? Vilka krav kan ställas på en sådan? Hur ser forskningsfinansiärer och forskare på datahanteringsplaner? Hur arbetar SND med sådana? SND:s Max Petzold och Elisabeth Strandhagen hjälper till att reda ut begreppen tillsammans med David Carr (Wellcome Trust), Leif Hallbäcken (Sveriges Lantbruksuniversitet), Maria Johnsson (Lunds universitet) och Carola Tilgmann (Lunds universitet).

Veckans två avslutande dagar (10-11 november) ägnas åt SND:s datahanteringsutbildning. Denna riktar sig till forskare, doktorander och andra som vill lära sig att hantera forskningsdata på ett säkert och strukturerat sätt. Den första dagen innehåller grundläggande datahantering och en juridisk genomgång. Den andra dagen erbjuds ett antal sessioner med fördjupning i bland annat hur data kan dokumenteras med hjälp av olika dokumentationsverktyg, som Nesstar Publisher och Data Documentation Initiative (DDI).