Skicka en förfrågan om data

Forskningsdata som innehåller personuppgifter eller annan information som omfattas av sekretess behöver forskningshuvudmannens tillstånd innan de kan lämnas ut (exempelvis vid en sekretessprövning). Därför behöver du skicka in en förfrågan om att få ta del av data. Detta gäller alla data med tillgänglighetsnivån Tillgång till data är begränsad i forskningsdatakatalogen. Läs mer om SND:s tillgänglighetsnivåer här.

En del data i forskningsdatakatalogen är märkta med tillgänglighetsnivån Tillgång till data via beställning. Denna nivå är på väg att fasas ut. Dessa data kräver vanligtvis inte någon prövning innan de kan lämnas ut, och hanteringen går snabbare.

Hur går det till?

När du har hittat forskningsdata du vill ta del av klickar du på knappen Skicka förfrågan om data som finns i katalogposten. Det är möjligt att skicka en förfrågan om flera dataset samtidigt.

De dataset du valt listas i formuläret nedan. Fyll i uppgifterna i formuläret och klicka på Skicka så går förfrågan till SND eller till den forskningshuvudman som har ansvar för materialet. Du får en bekräftelse via e-post på att din förfrågan har gått iväg.

Om du var inloggad på SND:s webbplats när du gjorde förfrågan kan du följa handläggningsprocessen i DORIS, under Förfrågningar om data. Det går också bra att göra en dataförfrågan utan att vara inloggad. Vi kontaktar dig om det behövs någon ytterligare information för att hantera ärendet.

Inkomna förfrågningar hanteras dagligen och SND:s ambition är att du ska få tillgång till en kopia av data så snabbt som möjligt. Om handläggningen av någon anledning dröjer kommer du att bli meddelad om detta.

Data levereras genom att du får en länk till data via e-post.

Läs mer: Användning av data från SND.

Valda data

Du har inga valda data. Sök efter data i SND:s forskningsdatakatalog.

Inloggning

Du är för tillfället inte inloggad, men du kan fortfarande skicka en förfrågan om att få ta del av data. Om du loggar in, till exempel med ditt lärosäteskonto, kan du följa handläggningen av din förfrågan i DORIS.

Logga in Fortsätt utan att logga in

Teckenförklaring

  • *
    =
    Obligatoriskt
Vilka filformat levereras data i?

SND eftersträvar att forskningsdata ska levereras i så framtidssäkra filformat som möjligt. Vi levererar därför filer i väldokumenterade, icke-proprietära (dvs. format med öppen källkod) och vanligt förekommande format som kan läsas av flera olika datorprogram.

I de fall där det av någon anledning inte är möjligt att leverera data i filformat som uppfyller alla dessa krav försöker vi se till att data finns i format som är vanliga och väletablerade inom det specifika forskningsområdet, så att du ändå ska kunna läsa och analysera innehållet i filerna.

Teckenförklaring

  • *
    =
    Obligatoriskt