Webbkarta

SVT:s vallokalsundersökningar

Titel:

SVT:s vallokalsundersökningar

Serieförkortning:

VALU

Sammanfattning:

Vallokalsundersökningarna (VALU) utförs på uppdrag av SVT i direkt anslutning till vallokalerna på valdagen. Väljare får svara på vilket parti de röstat på och genom undersökningen kan SVT under sin direktsända valvaka presentera prognos av valutgången och analyser över det eventuella valresultatet.
VALU har genomförts i samband med nationella val sedan 1991, både vid riksdagsval, vid folkomröstningar och val till Europaparlamentet. Den första vallokalsundersökningen genomfördes av SVT i samarbete med Stockholms och Göteborgs universitet, sedan 1994 har samarbetet skett med Göteborgs universitet och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH). Göteborgs universitet har genom åren ansvarat för utformningen av intervjufrågor och analysen av resultatet och KTH har varit ansvariga för den statistiska planen, analyser och prognoser.
I VALU delas Sverige (valkretsarna) upp i geografiska regioner grupperade kring större högskolestäder. I var och en av regionerna ... mer

Syfte:

Ge ett analysunderlag för den valvaka som sändes i Sveriges Television under valkvällen, samt för andra eftervalsanalyser.

Hemsida:

Arndt, C. (2013). The Electoral Consequences of Third Way Welfare State Reforms: Social Democracy's Transformation and its Political Costs. Amsterdam University Press.
LibrisLäs fulltext

Hernborn, Hans (2002). Valu : Swedish exit polls. Stockholm: Sveriges television (SVT)
Libris

Hernborn, Hans, Holmberg, Sören & Näsman, Per (2006). Valu i allmänhetens tjänst. Stockholm: Sveriges television (SVT)
SwepubLibrisTill lärosätets (gu) databas

Hernborn, Hans, Holmberg, Sören, Näsman, Per, & Thedéen, Torbjörn (2003) Valu : Sveriges Televisions vallokalsundersökningar. Stockholm: SVT.

Holmberg, Sören & Asp, Kent (1984) Kampen om kärnkraften : några resultat från väljar- och mediestudier i samband med 1980 års folkomröstning. Göteborg: Statsvetenskapliga inst.

Till sidans topp
Finansierat av
 
 

© SND, Göteborgs universitet, Box 330, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Organisationsnummer: 202100-3153, Kontakt

Om webbplatsen