GIS-material för arkeologiskt projekt: Mesolitisk hyddlämning vid Kv Intellektet

SND-ID: snd2096-1. Version: 1.1. DOI: https://doi.org/10.5878/001833

Citering

Skapare/primärforskare

Riksantikvarieämbetet UV Öst

Forskningshuvudman

Uppsala universitet rorId

Beskrivning

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst har genomfört en arkeologisk slutundersökning inom Kv Intellektet 5, inom delar av tidigare Valla koloni­område i Linköpings stad och kommun, Östergötland. Undersökningen föranleddes av påbörjad byggnation av nya studentbostäder vid Linköpings universitet. Vid undersökningen dokumenterades en välbevarad hyddlämning från äldre stenålder, daterad till runt 7000 f Kr. Lämningarna kan utgöra del av ett större sammanhängande fornlämnings­område. Hyddan utgjordes av en nedsänkt hyddbotten med kringgärdande stolphål. Centralt i hyddan fanns en härd och en kokgrop nedgrävda under golvnivån. I anslutning till härden tillvaratogs ett mindre fyndmaterial av kvarts vilket även innefattade två redskap. Fynden visar att man inte tillverkat redskap inomhus, utan kvartsen kan istället sättas i samband med vård av trasiga redskap samt en möjlig lagring av råmaterial. Samtliga påträffade lämningar dokumenterades och togs bort i samband med undersök­ningen. Huruvida ytterligare fornlämningar finns i anslutning

... Visa mer..
Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet UV Öst har genomfört en arkeologisk slutundersökning inom Kv Intellektet 5, inom delar av tidigare Valla koloni­område i Linköpings stad och kommun, Östergötland. Undersökningen föranleddes av påbörjad byggnation av nya studentbostäder vid Linköpings universitet. Vid undersökningen dokumenterades en välbevarad hyddlämning från äldre stenålder, daterad till runt 7000 f Kr. Lämningarna kan utgöra del av ett större sammanhängande fornlämnings­område. Hyddan utgjordes av en nedsänkt hyddbotten med kringgärdande stolphål. Centralt i hyddan fanns en härd och en kokgrop nedgrävda under golvnivån. I anslutning till härden tillvaratogs ett mindre fyndmaterial av kvarts vilket även innefattade två redskap. Fynden visar att man inte tillverkat redskap inomhus, utan kvartsen kan istället sättas i samband med vård av trasiga redskap samt en möjlig lagring av råmaterial. Samtliga påträffade lämningar dokumenterades och togs bort i samband med undersök­ningen. Huruvida ytterligare fornlämningar finns i anslutning av exploateringsområdet är i dags­läget inte känt, varför framtida anslutande exploateringar sannolikt kommer att innebära fort­satta arkeologiska åtgärder.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska slutundersökningen var att undersöka, dokumentera och ta bort de fornlämningar som bedömts som vetenskapligt intressanta inom exploateringsområdet.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..

Data innefattar personuppgifter

Nej

Språk

Metod och utfall

Tidsperiod(er) som undersökts

Arkeologisk lämningstyp

Boplats

Datainsamling
  • Insamlingsmetod: Fältobservation
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 2006-08
  • Datainsamlare: Riksantikvarieämbetet UV Öst
Geografisk täckning

Geografisk utbredning

Geografisk plats: Sverige, Linköping kommun, Linköping socken

Geografisk beskrivning: Östergötland, Linköping, Kv Intellektet 5

Lägsta geografiska enhet

Socken

Administrativ information

Identifierare

Intrasisprojekt: AO2006093

Länsstyrelsens dnr för projektet: 431-13062-06

Producents dnr för projektet: 423-2635-2006

ProjektID: p506005

Ämnesområde och nyckelord

Forskningsområde

Historia (CESSDA Topic Classification)

Historia och arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Nyckelord

Mesolitikum

Publikationer
Publicerad: 2014-04-14
Senast uppdaterad: 2016-07-20