GIS-material för arkeologiskt projekt: Kulturlager efter en boplats och odling från bronsålder - äldre järnålder? - Vidingsjö

SND-ID: snd2200-1. Version: 1.1. DOI: https://doi.org/10.5878/001950

Citering

Skapare/primärforskare

Riksantikvarieämbetet UV Öst

Forskningshuvudman

Uppsala universitet rorId

Beskrivning

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
I samband med en ny transformatorstation i kvarteret Rosen 3, Linköping, schaktades den aktuella ytan av på grund av dess närhet till skålgropsförekomsten RAÄ 40:1. Från trans­formatorn drogs ett ca 250 m långt schakt till ett parkområde som bland annat innehåller RAÄ 214:1-2, en hålväg och stensträngar. Vid läget för transformatorstationen längst i norr fanns ett sentida plöjskikt med enstaka bitar tegelflis, rödgods och skärvstenar i styv lera. Norr om Måttgatan förekom under ett sentida plöjskikt en 23 m lång sträcka med ett svagt sotfärgat 0,15 m tjockt kulturlager med skärvstenar, skörbrända stenar, kolsplitter, krukskärvor bränd lera och brända ben. Under detta lager framkom ett gråaktigt ärjskikt som blandats upp med skarpkantade gruskorn efter skörbrända stenar. Under ärjlagret låg en sotfylld grop och ett stolphål i bottenleran. Ovanför lagret i södra kanten förekom en sotlins, förmodligen efter en härd. Boplatslagret och ärjskiktet torde vara från bronsålder eller tidig äldre järnålder. Lagren och anläggningarn

... Visa mer..
Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
I samband med en ny transformatorstation i kvarteret Rosen 3, Linköping, schaktades den aktuella ytan av på grund av dess närhet till skålgropsförekomsten RAÄ 40:1. Från trans­formatorn drogs ett ca 250 m långt schakt till ett parkområde som bland annat innehåller RAÄ 214:1-2, en hålväg och stensträngar. Vid läget för transformatorstationen längst i norr fanns ett sentida plöjskikt med enstaka bitar tegelflis, rödgods och skärvstenar i styv lera. Norr om Måttgatan förekom under ett sentida plöjskikt en 23 m lång sträcka med ett svagt sotfärgat 0,15 m tjockt kulturlager med skärvstenar, skörbrända stenar, kolsplitter, krukskärvor bränd lera och brända ben. Under detta lager framkom ett gråaktigt ärjskikt som blandats upp med skarpkantade gruskorn efter skörbrända stenar. Under ärjlagret låg en sotfylld grop och ett stolphål i bottenleran. Ovanför lagret i södra kanten förekom en sotlins, förmodligen efter en härd. Boplatslagret och ärjskiktet torde vara från bronsålder eller tidig äldre järnålder. Lagren och anläggningarna som fått RAÄ-nummer 453 i Linköpings stad undersöktes och borttogs i schaktet.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med förundersökningen var att konstatera om det fanns dolda boplatslämningar, gravar eller fossila odlingslager inom kabelsträckningen och då i möjligaste mån söka undvika dessa. Om så ej var möjligt skulle eventuella lämningar undersökas och borttagas.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen. Visa mindre..

Data innefattar personuppgifter

Nej

Språk

Metod och utfall

Tidsperiod(er) som undersökts

Dataformat / datastruktur

Arkeologisk lämningstyp

Boplatslämning övrig, Kulturlager

Datainsamling
  • Insamlingsmetod: Fältobservation
  • Tidsperiod(er) för datainsamling: 2007-02
  • Datainsamlare: Riksantikvarieämbetet UV Öst
Geografisk täckning

Geografisk utbredning

Geografisk plats: Sverige, Linköping kommun, Linköping socken

Geografisk beskrivning: Östergötland, Linköpings stad, Vidingsjö 1:1

Lägsta geografiska enhet

Socken

Administrativ information

Identifierare

Intrasisprojekt: AO2006180

Länsstyrelsens dnr för projektet: 431-24129-06

Producents dnr för projektet: 422-4663-2006

ProjektID: p507047

RAÄ-nr: Linköping 453

Ämnesområde och nyckelord

Forskningsområde

Historia (CESSDA Topic Classification)

Historia och arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Arkeologi (Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)

Publikationer
Publicerad: 2014-04-24
Senast uppdaterad: 2016-07-07