Skapare/primärforskare
Riksantikvarieämbetet UV Mitt
Beskrivning
Inom fastigheten Gammelsta 4:3, vid Norrtorp, har en husgrund och en källargrop undersökts. Enligt muntliga uppgifter skulle husgrunden utgöra resterna av en krog. I den nordöstra långsidan av husgrunden hittades en stenyxa inkilad mellan grundstenarna. I anslutning till den sydvästra långsidan låg ett spisröse. Relativt mycket tegel av olika slag påträffades intill husgrunden. Vid grävningen påträffades i alla skikt spridda fynd av järn, glas, porslin och ben. Källargropen låg ca 30 m nordväst om husgrunden. Inga fynd gjordes. Två provschakt drogs även. I det nordligaste hittades en knapp av mässing. I anslutning till schaktet grävdes ett mindre plockstensröse bort.
Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.
Syfte:
Den arkeologiska undersökningen genomfördes på gr
Språk
Svenska
Forskningshuvudman
Data innefattar personuppgifter
Nej
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Nyköping kommun, Kila socken
Geografisk beskrivning: Norrtorp, Gammelsta 4:3
Lägsta geografiska enhet
Socken
Högsta geografiska enhet
Socken
Forskningsområde
HISTORIA
(CESSDA Topic Classification)
Arkeologi
(Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Nyckelord
Wigren, S. Undersökningar längs väg E4. Etappen Gammelsta-Jönåker-Nyköping. Unpublished archival report. Riksantikvarieämbetet, UV Mitt.
Om du publicerat något baserat på det här datamaterialet, meddela gärna SND en referens till din(a) publikation(er). Är du ansvarig för katalogposten kan du själv uppdatera metadata/databeskrivningen via DORIS.
Arkeologisk undersökningstyp
Särskild undersökning
Ladda ner data
Tillhörande dokumentation
Beskrivning
ZIP-filen innehåller en shapefil med data och metadata från den arkeologiska undersökningen samt ett digitaliserat och georefererat utdrag från Gula kartan (© Lantmäteriet i2014/00696) i geoTIFF-format, vilket visar undersökningsområdet.Version 1.0
https://doi.org/10.5878/002177
Citering
Ladda ner citering
Dataformat / datastruktur
Stillbild
Geospatiala
Skapare/primärforskare
Riksantikvarieämbetet UV Mitt
Nyckelord
Insamlingsmetod
Digitalisering och georeferering av analoga ritningar och planer i ArcMap 10.
Arkeologisk lämningstyp
Organisationens dnr för undersökningen
3643/83
ProjektID
p484001
484001
RAÄ-nr
Kila 100