Skapare/primärforskare
Martin Rundkvist
Tim Olsson
Beskrivning
I april 2005 genomfördes en metalldetektorundersökning omkring hällristningsklippan Borg 51:1 i Östergötland, på båda sidor av den nya E4:an och på båda sidor av bäcken. Vid tidigare undersökningar har en marknadsplats påträffats på platsen. Vid metalldetektorprospekteringen påträffades två fragment av hästskor samt ett slägghuvud med bevarat trä från skaftet. Hästskorna var av typen triangelsko vilken dateras till 1200-1250 e. Kr. Alla tre föremål påträffades på östsidan av hällristningsklippan Borg 51:1, utanför den yta som torvades av 1988-89. Inga äldre metallfynd gjordes.
Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.
Syfte:
Syftet med den aktuella metalldetektorprospekteringen var att med moderna verktyg närmare karaktärisera verksamheten på den tidigare upptäckt
Språk
Svenska
Forskningshuvudman
Data innefattar personuppgifter
Nej
Tidsperiod(er) som undersökts
Medeltid
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Norrköping kommun, Borg socken
Geografisk beskrivning: Stora Herrebro
Lägsta geografiska enhet
Socken
Högsta geografiska enhet
Socken
Forskningsområde
HISTORIA
(CESSDA Topic Classification)
Arkeologi
(Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Rundkvist, M. & Olsson, T. (2005). Prospektering vid Herrebro. 24 april 2005. Unpublished archival report.
Om du publicerat något baserat på det här datamaterialet, meddela gärna SND en referens till din(a) publikation(er). Är du ansvarig för katalogposten kan du själv uppdatera metadata/databeskrivningen via DORIS.
Arkeologisk undersökningstyp
Prospektering
Ladda ner data
Tillhörande dokumentation
Beskrivning
ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer samt ett georefererat utsnitt ut ekonomiska kartan (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.Version 1.0
https://doi.org/10.5878/002301
Citering
Ladda ner citering
Dataformat / datastruktur
Stillbild
Geospatiala
Skapare/primärforskare
Martin Rundkvist
Tim Olsson
Tidsperiod(er) som undersökts
Medeltid
Insamlingsmetod
Datainsamlingen har skett genom inmätningar i fält med GPS. Analoga planer har digitaliserats och georefererats i ArcMap 10.
Arkeologisk lämningstyp
Länsstyrelsens dnr för undersökningen
431-4673-05
ProjektID
505063
p505063
RAÄ-nr
Borg 51:1