Skapare/primärforskare
Riksantikvarieämbetet UV Öst
Beskrivning
Riksantikvarieämbetet, UV Öst, har på uppdrag av Linköpings kommun genomfört en arkeologisk förundersökning av två platser inom fastigheten Östra Malmskogen 1:3, Rystad socken. Inom områdena, som benämns område 2 och 4 i text och kartor, drogs sökschakt, och inom område 2 banades även sammanhängande ytor av invid två hällar med skålgropar, som hittills varit okända. Inom område 4 hittades inga anläggningar eller fynd, endast bitar av tegel, fajans och porslin, som kan knytas till det torp som funnits på platsen under historiskt tid. Inom område 2 däremot hittades två hällar med skålgropar och något som eventuellt kan vara fem mindre skepp, samt en möjlig ryttarfigur. Även lämningar av boplatskaraktär hittades i hällarnas närhet, såsom ett mindre antal stolphål och härdar.
Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korrid
Språk
Svenska
Forskningshuvudman
Data innefattar personuppgifter
Nej
Tidsperiod(er) som undersökts
Senneolitikum – Äldre bronsålder
Geografisk utbredning
Geografisk plats: Linköping kommun, Rystad socken
Geografisk beskrivning: Östra Malmskogen
Lägsta geografiska enhet
Socken
Högsta geografiska enhet
Socken
Forskningsområde
HISTORIA
(CESSDA Topic Classification)
Arkeologi
(Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011)
Nyckelord
Om du publicerat något baserat på det här datamaterialet, meddela gärna SND en referens till din(a) publikation(er). Är du ansvarig för katalogposten kan du själv uppdatera metadata/databeskrivningen via DORIS.
Arkeologisk undersökningstyp
Förundersökning
Ladda ner data
Tillhörande dokumentation
Beskrivning
ZIP-filen innehåller data i form av fem shape-filer samt en MS Access-databas med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen.Version 1.0
https://doi.org/10.5878/002563
Citering
Ladda ner citering
Dataformat / datastruktur
Geospatiala
Skapare/primärforskare
Riksantikvarieämbetet UV Öst
Nyckelord
Tidsperiod(er) som undersökts
Senneolitikum – Äldre järnålder
Insamlingsmetod
Schakt, anläggningar, berghällar och på dessa framkomna ristningar mättes utprsungligen in med totalstation och bearbetades därefter i Intrasis. I samband med projektet "ArkeoGIS Ostlänken" migrerades data till ESRI ArcMap samt MS Access och harmonierades enligt projektets riktlinjer.
Arkeologisk lämningstyp
Länsstyrelsens dnr för undersökningen
431-1073-10
Organisationens dnr för undersökningen
422-731-2010
ProjektID
p510020
510020
RAÄ-nr
Rystad 298:1
Rystad 328
Rystad 340