Åldringsforskningens flaggskepp i SND:s samlingar

Publicerad: 2014-02-06

I en befolkning som blir allt äldre är det viktigt att studera hur åldrandet förändras. Göteborg är världsledande på fältet. Intervjuer om allt från sociala faktorer till neurokemiska analyser förser forskningen med fakta som gör att samhället kan stödja en aktiv ålderdom. Både den berömda H70-studien och Kvinnostudien finns i SND:s datamängder.

I den omfattande befolkningsstudien H70 intervjuades över tusen 70-åringar i Göteborg. De följdes i trettio år, från 1971. Därefter har ytterligare födelsekohorter av 70-åringar samt 75-åringar studerats, bland annat med beskrivningar av mental och fysisk hälsa. H70-studien koordineras av flera forskargrupper, framförallt inom psykiatri, geriatrik, allmänmedicin och epidemiologi.

Tillsammans med sina kollegor genomför professor Ingmar Skoog vid Sahlgrenska Akademin också studier på både 85-åringar (H85) och personer som är 95 år eller äldre (95+), liksom på kvinnor inom Kvinnostudien i Göteborg.

Forskarna fortsätter att göra nya undersökningar av 70-åringar, vilket gör det möjligt att jämföra olika generationers åldrande. 2014 är det dags att studera göteborgare födda 1944.

Läs mer

Bild: Åsa Nyberg