Årsberättelsen sammanfattar de viktigaste framstegen under 2021

Publicerad: 2022-03-01

SND:s årsberättelse 2021SND:s verksamhet fortsätter att utvecklas och växa. I årsberättelsen för 2021 kan du läsa om det interna och nationella utvecklingsarbetet, samt de internationella samarbeten och projekt som präglat det gångna året.

En viktig milstolpe under 2021 var den ansökan om finansiering som skickades till Vetenskapsrådet i början av året. Ansökan var resultatet av ett intensivt arbete som involverade alla delar av verksamheten. I september kom sedan det glädjande beskedet att SND får fortsatt finansiering för perioden 2023-2026.  

Det interna arbetet har fortsatt med utveckling av SND:s tjänster och verktyg. Bland annat har systemet DORIS, som används för att hantera och dela data via SND:s katalog, förbättrats och kompletterats med nya funktioner. Samarbetet med Sunet för att utveckla en lagringslösning som möjliggör delning av data med personuppgifter i SND:s katalog har också fortsatt. Under året började ett antal lärosäten använda tjänsten. 

SND har under 2021 anordnat rekordmånga arrangemang riktade mot olika målgrupper. Många av dessa har handlat om att utbyta erfarenheter och kunskap inom SND:s nationella nätverk, medan andra varit öppna för allmänheten i form av exempelvis frågestunder och webbinarier med olika teman. 

Årsberättelsen beskriver också det internationella arbetet genom SND:s medlemskap i bland annat EOSC Association och CESSDA, samt de pågående projekten ARIADNEplus, EOSC Nordic, SSHOC och SEADDA. Under året beslutades även att SND kommer att delta i de kommande EOSC-relaterade projekten Climate Neutral and Smart Cities och Skills4EOSC

Allt detta och mycket mer finns att läsa i SND:s årsberättelse för 2021.

Trevlig läsning!