CESSDA lanserar guide för att hitta och återanvända data

Publicerad: 2019-02-14

Data Management

Idag lanserades det sjunde och sista kapitlet i CESSDA:s datahanteringsguide Data Management Expert Guide (DMEG). DMEG är en onlineresurs framtagen av europeiska experter som ska fungera som en komplett guide som stöttar dig genom hela forskningsprocessen. Till guiden, där du tidigare hittat kapitlen Plan, Organise & Document, Process, Store, Protect och Archive & Publish, läggs nu även Discovery.

Att hitta rätt i djungeln av internationella data är inte alltid det lättaste. Därför har CESSDA:s team av experter skapat Discovery. Under kapitlet samlas användbara resurser som hjälper forskare att hitta och återanvända data som finns tillgängliga via dataarkiv och repositorier världen över. Läsaren får praktiska tips för att hitta rätt bland data, men också stöd för att utvärdera kvaliteten på data. Guiden innehåller dessutom praktiska tips och vittnesmål från forskare som berättar hur de gått tillväga när de använt sekundärdata, från den första idén till att faktiskt arbeta med data.

Discovery kan fungera som en “one-stop-shop” för den som letar efter samhällsvetenskapliga data, men resurserna och tipsen kan generellt användas av forskare inom de allra flesta områden. Här finns välsorterade listor över tillförlitliga dataresurser, både i och utanför Europa. Kapitlet innehåller dessutom en kurerad katalog med internationella undersökningar, vilket kan vara en bra grund att utgå ifrån för den som vill göra jämförande analyser.

Upptäck data med hjälp av Discovery.

Läs mer om CESSDA.