CESSDA planerar för stärkt samverkan

Publicerad: 2012-05-04

Arbetet med att förstärka samverkan mellan de europeiska dataarkiven var i fokus då CESSDA:s generalförsamling möttes i Göteborg. Dessutom välkomnades en ny medlem: Lithuanian Data Archive for Social Science and Humanities (LiDA).

CESSDA (Council of European Social Science Data Archives) är en paraplyorganisation för ett 20-tal europeiska dataarkiv. Sedan starten i mitten av 1970-talet har CESSDA arbetat för att förbättra tillgången på forskningsdata. Via organisationens medlemsarkiv har forskare och studenter tillgång till mer än 25 000 datasamlingar. CESSDA:s gemensamma katalog gör det möjligt att samtidigt söka efter data hos tolv europeiska arkiv.

Under 2012 intensifieras arbetet med att få CESSDA att bli godkänt som ett så kallat ERIC (European Research Infrastructure Consortium). Det är EU-kommissionen som avgör om en internationell organisation får bli ett ERIC eller inte. Genom att bli ett sådant konsortium underlättas samarbetet mellan dataarkiven eftersom man då får ett gemensamt regelverk som är erkänt av alla EU:s medlemsstater. Förhoppningen är att ett sådant regelverk ska underlätta och snabba på forskares tillgång till data över nationsgränserna.

– Mötet med generalförsamlingen var väldigt konstruktivt och bra, det bästa vi har haft på tio år skulle jag vilja säga. Det var en god stämning kring arbetet med ERIC och vi beslutade att inleda ett projekt med självvärdering av alla medlemsarkiven, säger Hans Jørgen Marker, president i CESSDA och SND:s föreståndare.

Genom självvärderingen kommer CESSDA att få mer information kring vilka av medlemmarna som uppfyller kraven för dataarkiv och vilka som kan behöva råd och stöd kring olika delar av verksamheten.

– Det ser väldigt olika ut nu, vissa av arkiven är välfungerande sedan länge, andra är i etableringsfasen och behöver stöd genom kunskapsutbyte och andra gemensamma aktiviteter, förklarar Hans Jørgen Marker.

I september hålls en första workshop för att fastställa en standard för självvärderingen. I oktober hålls ytterligare en workshop för att besluta hur själva processen ska gå till. Förhoppningen är att alla arkiv ska vara färdiga med sina självvärderingar i början av nästa år.

Vid mötet i Göteborg valde generalförsamlingen också en styrelse för de närmaste två åren. Hans Jørgen Marker vid SND är kvar som president. Sami Borg från FSD i Finland är vice president, Adrian Dusa från RODA i Rumänien sekreterare och Peter Doorn från DANS i Nederländerna ledamot.