EDDI-möte i Bergen

Publicerad: 2012-12-20

För fjärde gången har det hållits möte mellan europeiska användare av DDI, denna gång i Bergen. På agendan fanns bland annat en ny version av DDI samt ett pågående arbete för att förbättra stödet för kvalitativa data.

DDI är en metadatastandard för dokumentation av kvantitativa och kvalitativa data över ett projekts livscykel, det vill säga under hela tidsperioden från forskningsidé till arkivering och återanvändning. Den nya version som inom kort släpps för granskning är DDI 3.2. Det är inte några stora förändringar som väntar, utan användarna kommer att känna igen det mesta.

– Ännu är det inte skarpt läge, utan det handlar om att DDI 3.2 ska betatestas för att eventuella buggar ska upptäckas. Först någon gång under nästa år lanseras den färdiga versionen, berättar Johan Fihn, systemutvecklare på SND.

Vid mötet i Bergen diskuterades också det arbete som pågår med att förbättra beskrivningarna av kvalitativa data i DDI. Detta projekt kommer inte att vara klart att föras in i DDI 3.2 utan kommer i någon av de senare revideringarna av standarden.

Nästa års EDDI-möte hålls i Paris den 3-4 december. Under 2013 arrangerar också NADDI, ett nystartat nätverk för nordamerikanska DDI-användare, sitt första möte. Detta hålls i Kansas Union vid University of Kansas den 2-3 april.

Av: HELENA ROHDÉN
031-786 12 01