Från Sydney till Göteborg – SND tar över stafettpinnen för IASSIST 2020

Publicerad: 2019-06-27

poster

Varje år sedan 1977 anordnar IASSIST (International Association for Social Science Information Services and Technology) en internationell konferens tillsammans med ett av sina medlemsländer. Med fokus på den senaste utvecklingen inom informationsteknologi och datarelaterade tjänster lockar konferensen besökare från hela världen. SND ansökte om värdskapet i vintras, och det bestämdes att konferensen ska anordnas i Göteborg år 2020. Göteborg tar därmed över stafettpinnen från Sydney där konferensen hölls i maj.

Iris Alfredsson, senior rådgivare på SND, deltog på konferensen i Sydney och passade samtidigt på att marknadsföra SND och Göteborg. I Sydney överlämnades även den vandrande banderollen som pryder varje konferens. Banderollen är traditionsenligt märkt av tidigare konferensvärdar som fått sätta sitt avtryck på den, och den äldsta ”autografen” är daterad 1991. Iris Alfredsson är själv rutinerad IASSIST-besökare och ser fram emot att äntligen få välkomna besökarna till Sverige och Göteborg år 2020.

- Jag har varit på 15 stycken konferenser totalt, och den första var 1987 i Vancouver. De brukar alltid vara givande. Det är ständigt nya saker på gång och under träffarna blir det alltid mycket diskussioner, både under konferensen i sig och i pauserna och på kvällarna. Sedan tycker jag att det är väldigt roligt att få träffa alla deltagare. När man varit med ett tag blir det lite som en släktträff!

IASSIST-banderollen
På baksidan av banderollen har varje konferensvärd fått lämna ett avtryck som minne. Den äldsta signeringen är från 1991.

IASSIST är en medlemsbaserad organisation som är öppen för alla som är intresserade av samhällsvetenskapliga data. För att delta på konferensen behövs inget medlemskap men Iris vill ändå uppmana dem som inte är medlemmar att gå med.

- Det finns väldigt mycket att hämta från organisationen. Man kan välja att engagera sig i olika grupper, det diskuteras mycket och det är ett bra forum för den som vill hålla sig uppdaterad i den här typen av frågor. Är man intresserad och vill gå på konferensen är ett tips att bli medlem innan, då blir konferensavgiften lägre.

Konferenskommittéer och ny officiell hemsida

Varje år utses en programkommitté som beslutar över konferensens tema och innehållsmässiga struktur. År 2020 består denna av Stephanie Tulley från Federal Reserve Bank of Cleveland, Stephanie Labou från University of California och Louise Corti från UK Data Service. SND har dessutom utsett en lokal kommitté som består av Iris Alfredsson, Olof Olsson och Matilda Lindmark.

IASSIST - lokal kommitté
Den lokala kommittéen bestående av Iris Alfredsson, Olof Olsson och Matilda Lindmark visar upp IASSIST-banderollen som hämtats till Göteborg från Sydney, där konferensen senast hölls.

IASSIST 2020 hålls den 20-22 maj. I anslutning till eventet anordnas även workshoppar den 19 maj. Mer information om programmet finns att läsa på den nylanserade hemsidan för konferensen. Där finns även praktisk information om anmälan, deltagarpresentationer, boende och aktiviteter kopplade till konferensen. För att inte missa viktiga uppdateringar kan man redan nu börja prenumerera på nyheter från konferensen genom att registrera sig på hemsidan.