IASSIST: Viktigt att både stort och smått går att identifiera

Publicerad: 2022-05-13

Logotyp IASSIST-konferensen 2022Den 7–10 juni arrangeras IASSIST-konferensen i Göteborg, med SND som värdorganisation. Konferensen fokuserar på datarelaterade frågor kopplade till samhällsvetenskap och öppen vetenskap. Det övergripande temat för årets konferens är ”Data by Design – Building a Sustainable Data Culture”. Flera av SND:s medarbetare kommer att vara med på olika sätt. Under veckorna fram till konferensstart ska vi kort presentera några av de programpunkter som SND-medarbetare deltar i.

 


 

​​​Foto av Olof OlssonOlof Olsson, IT-arkitekt på SND, ska hålla en kort presentation den 10 juni under rubriken ”1001 files and one dataset”.

Berätta lite om vad du ska presentera på IASSIST-konferensen

Jag ska prata om PID (persistenta identifierare) för dataset och andra digitala objekt, bland annat om hur det går att arbeta med DOI och ePIC tillsammans. Dessa båda typer av identifierare används inte till samma saker. DOI används till dataset medan ePIC är bra för att identifiera mindre typer av objekt, som till exempel filer eller andra enskilda delar i ett dataset.

Det vi undersöker nu är hur vi ska kunna koppla ihop SND:s DOI-tjänst med ePIC. Målet är att göra det möjligt att citera individuella filer eller andra digitala objekt i ett dataset utan att behöva ha en stor mängd metadata för varje enskilt objekt. 

Varför är det viktigt att dela och diskutera detta med andra?

Vi vill lyfta behovet generellt när det gäller persistenta identifierare för olika typer av digitala objekt. Vi vill också berätta om SND:s engagemang i ePIC. Vi har ansvarat för tjänsten i ett halvår, men den har funnits ganska länge både i Sverige och internationellt.

Vad ser du fram emot generellt på IASSIST-konferensen och vad hoppas du få med dig därifrån?

Jag har varit med länge i IASSIST-sammanhang, så jag ser väldigt mycket fram emot att få träffa mina kollegor igen, det är tre år sedan nu. Jag har varit med på nio IASSIST-konferenser hittills, den första var 2010 i Ithaca, New York.

Jag tycker också det är kul att det blir flera svenska presentationer, bland annat från personer i SND-nätverket. Det är alltid bra att vi kan lyfta blicken och få se en större helhet, inte minst när det gäller hur andra löser frågor kring öppen vetenskap.