Medlemmar i SEADDA träffades i Göteborg för att diskutera situationen för arkeologiska data

Publicerad: 2019-11-13

SEADDA

Den 12 november kunde SND välkomna medlemmar från SEADDA (Saving European Archaeology from the Digital Dark Age) för en dagsworkshop i Göteborg. Under mötet diskuterade man hur situationen för arkeologiska data ser ut idag, och började skapa underlag för den omvärldsanalys som gruppen är utsedd att göra.

SEADDA är ett internationellt EU-finansierat initiativ som verkar för att bevara arkeologiska data i den digitala tidsåldern. Arbetet inom SEADDA-projektet utförs av fyra arbetsgrupper med olika uppdrag. Arbetsgrupperna sysslar bland annat med att identifiera tekniska lösningar för att arkivera data, koordinera och samordna best practice-metoder för att bevara och dela data samt att undersöka hur man kan öka möjligheterna till återanvändning av data. Under workshopen i Göteborg möttes medlemmar i Working Group 1, som arbetar med omvärldsanalys, kunskapsspridning och nätverksbyggande inom det arkeologiska fältet.

Huvudtalare för dagen var Julian Richards från ADS (Archeology Data Service) och Francis McManamon från Arizona State University (föreståndare för Center for Digital Antiquity och tDAR), som båda berättade om sina erfarenheter av att starta upp digitala repositorium för arkeologiska data. Sedan hölls korta presentationer från var och en av deltagarna, som delade med sig av erfarenheter från sina hemländer.

SEADDA presentation
Ulf Jakobsson från SND öppnade mötet och välkomnade deltagarna till Göteborg.

- Vi diskuterade och jämförde hur den juridiska och praktiska situationen för hantering av arkeologiska data ser ut i olika länder idag. Vem, om någon, ansvarar för bevarandet av data? Vem borde ansvaret ligga på? Vem står för kostnaderna? Hur ska man uppmuntra människor att faktiskt deponera och tillgängliggöra sina data? Den här typen av frågor ska slutligen ingå i en enkät som arbetsgruppen kommer att skapa. Syftet med enkäten är att ta fram underlag för att ge råd till dem som vill starta ett repositorium för arkeologiska data. Vilka förändringar har skett över tid, och hur kan vi hjälpa dem som inte ligger lika långt fram i utvecklingen? Säger SND:s Ulf Jakobsson, en av ledarna för arbetsgruppen.

SEADDA COST Action pågår mellan 2019-2022. Här kan du läsa mer och följa projektet.