SND lanserar nya sidor om datahantering för forskare

Publicerad: 2020-06-04

En forskare som använder SND:s datahanteringssidor

På SND:s hemsida lanseras nu nya sidor om datahantering riktade till forskare. Materialet som tagits fram är tänkt att ge en överblick över datahantering i forskningsprojekt och erbjuda stöd genom hela forskningsprocessen, från planeringsstadiet till projektslut.

Utvecklingen av sidorna har pågått under en längre tid och är resultatet av ett ambitiöst arbete som drivits av en intern projektgrupp på SND med stöttning från flera andra medarbetare. Webbsidorna som skapats är uppdelade på fem avsnitt: Planera, Organisera, Dokumentera, Arbeta med data och Färdigställa och tillgängliggöra. Tanken är att innehållet ska fungera som en resurs som kan användas av forskare under hela forskningsprocessen. En av dem som arbetat med att ta fram innehållet till sidorna är SND:s utbildningskoordinator Stefan Ekman.

- SND:s nya datahanteringssidor ger en överblick över datahantering i forskningsprojekt. De tar kortfattat upp olika perspektiv på hur man ska hantera forskningsdata och kan ge en uppfattning om vad man behöver tänka på beroende på vilken fas av projektet man befinner sig i och vilken sorts data man arbetar med. Tanken är att det ska gå att hitta den information man behöver utan att man ska behöva leta i stora textmassor, förklarar han.

Lättillgängliga texter för forskare med olika erfarenheter

De nya webbsidorna riktar sig till forskare och medarbetare i forskningsprojekt. En riktlinje för skapandet av innehållet har varit att hålla sig på en nivå som kan tilltala forskare i olika stadier av sin karriär.

- Det ska inte spela någon roll om man är doktorand, postdoktor, eller senior forskare: vi har försökt att skriva så att man inte ska behöva omfattande bakgrundskunskaper eller erfarenhet.

Stefan Ekman berättar att de nya sidorna är sprungna ur ett behov av att utveckla information på SND:s hemsida som riktar sig specifikt till forskare. I takt med att mer utbildningsmaterial och information publiceras har det också blivit allt viktigare att separera och tydliggöra skillnaden mellan resurser riktade mot forskare och resurser avsedda för enheter för forskningsdatastöd (DAU:er).

- Vår tanke är att dessa grupper behöver olika ingångar och olika sorts information. BAS Online och den så kallade DAU-handboken är till exempel avsedda för lokala forskningsdatastöd. Därför tyckte vi att material som i första hand riktade sig till forskare var viktigt att utveckla.

Planer för vidareutveckling

De nya webbsidorna kan ses som en första version av en resurs som kommer att växa med tiden. Redan nu finns tankar på att vidareutveckla sidorna för att lägga till sådant som inte täcks in av den här versionen, men exakt vad det blir är ännu inte beslutat.

- På önskelistan står bland annat en integrering med och revidering av vår juridiska information. Vi skulle också vilja erbjuda mer audivisuellt material och fler illustrationer. Sedan kommer vi att skapa en version av texten som går att referera till på ett enkelt vis.

Idag finns SND:s nya datahanteringssidor endast tillgängliga på svenska, men översättningsarbetet är igång och en engelsk version kommer att publiceras under sommaren.



Här hittar du SND:s nya sidor om datahantering.