SND:s brittiska motsvarighet får 17 miljoner pund

Publicerad: 2012-08-08

Förmedling och långtidsbevarande av brittiska forskningsdata har säkrats för de närmaste åren sedan SND:s motsvarighet i Storbritannien beviljats 17 miljoner pund.

Från och med 1 oktober kommer Storbritanniens samlingar av samhällsvetenskapliga och ekonomiska forskningsdata att finnas tillgängliga genom en ny organisation kallad UK Data Service. Anslaget är beviljat av the Economic and Social Research Council (ESRC) och ska täcka UK Data Service kostnader fem år framöver. Verksamheten har en bred inriktning och vänder sig till forskare, näringsliv, organisationer och myndigheter. I den nya organisationen ingår bl a UK Data Archive och the Economic and Social Data Service (ESDS). UK Data Service kommer att ledas av forskare från fyra brittiska universitet i Essex, Manchester, Southampton och Leeds.

I UK Data Service uppdrag ingår att förmedla och lagra forskningsdata för att möta de behov som finns hos användare både i och utanför akademin. Bland de mest centrala uppgifterna finns att vara digital förvaringsplats och arkiv; att förmedla forskningsdata inom ekonomi och samhällsvetenskap; att skapa en säker miljö för och tillgänglighet till känsliga forskningsdata samt att utveckla och stödja generella standarder för datainsamling, -dokumentation och -bevarande.

– The UK Data Service kommer att bli en hörnsten för brittisk forskning; platsen man kommer att gå till för att få tillgång till högkvalitativa data och support, säger ESRC:s verkställande direktör Paul Boyle i en kommentar på ESDS hemsida.

Av: HELENA ROHDÉN
031-786 12 01