SND:s webbkurs BAS Online uppdaterad med nytt material

Publicerad: 2021-02-04

Whiteboardtavlor med pennor och anteckningar

Nu har SND:s webbkurs BAS Online blivit uppdaterad med delvis nytt innehåll. Kursen är en grundläggande utbildning i datahantering för alla som arbetar med forskningsdatasupport vid svenska lärosäten.

– Den största förändringen gäller det utbildningspass som vi kallar Introduktion till juridik och forskningsdata. Här är det helt nytt material som vår jurist Erica Schweder tagit fram. Vi har också lagt till två nya delar under detta pass, bland annat en sammanfattning i form av en checklista för forskningsjuridik, berättar Sofia Österberg, forskningsdatarådgivare vid SND.

En annan förändring som har gjorts i utbildningen är att rensa lite bland de exempel på verktyg som tas upp. Tekniken utvecklas och verktyg som är användbara idag är kanske inte det imorgon. Här finns istället en annan viktig resurs som kompletterar BAS Online: DAU-handboken.

– Just när det gäller olika verktyg som finns för datahantering är det väldigt bra att använda DAU-handboken också. Eftersom den är i form av en wiki så byggs den på och uppdateras hela tiden, vilket betyder att mängden verktyg kan fyllas på mer kontinuerligt, säger Sofia Österberg.

Även om BAS Online i första hand riktar sig till personal vid lärosätenas stödenheter för forskningsdata (så kallade Data Access Units) kan utbildningen vara användbar också för andra som arbetar med datahantering. Detta märks inte minst genom att vissa av de tidigare videorna haft runt 4 000–5 000 visningar vardera (till exempel det moment som berörde offentlighet och sekretess) och att flera av lärosätena har frågat om de själva får dela utbildningens videor i olika sammanhang.