VR:s förslag om nationella riktlinjer för open access nu hos regeringen

Publicerad: 2015-01-21

Det är inte bara en fråga om att förbättra forskningen utan även en demokratifråga att publikationer och data bör vara öppet tillgängliga.

– Det bör vara självklart att forskningsdata som tas fram med offentliga medel görs öppet tillgängliga, säger SND:s föreståndare Hans-Jørgen Marker som välkomnar att Vetenskapsrådet nu lämnat in sitt förslag.

Den 15 januari överlämnade Vetenskapsrådet, VR, till regeringen sitt förslag till nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information. I och med detta styr Sverige tydligt mot mer öppna och tillgängliga publiceringsformer.

– SND välkomnar att VR har lämnat sitt förslag till nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information till regeringen. Det borde vara självklart att all forskningsdata som tas fram med offentliga medel görs öppet tillgängliga, säger SND:s föreståndare Hans-Jørgen Marker.

Han har bred internationell erfarenhet och ser med tillfredställelse på att Sverige nu går åt samma håll som många aktörer på den globala arenan.

– Det är viktigt att det kommer riktlinjer för öppen tillgång till forskningsdata på plats i den svenska kontexten, så att Sverige hamnar i linje med vad som sker internationellt, förklarar han. 

Svensk Nationell Datatjänst ser som organisation fram emot att bidra till förverkligandet av de visioner som ryms i Vetenskapsrådets förslag. I dag finns 470 studier där forskaren som överlämnat dem valt att låta dem bli fritt tillgängliga för nedladdning via SND, länk till fritt tillgängliga forskningsdata.

Riktlinjerna, som utarbetats under 2014 med utgångspunkt i EU-kommissionens rekommendationer, omfattar forskningsresultat och data från offentligt finansierad forskning. Infrastrukturerna BILS, ECDS och SND har bjudits in och haft möjlighet att inkomma med synpunkter.

Grundprincipen i förslaget är att det ska omfatta offentligt finansierade vetenskapliga publikationer samt data som ligger till grund för dem, och konstnärliga verk. Målet för Sverige ska vara att all forskningsdata som helt eller delvis tas fram med offentliga medel görs tillgängliga snarast möjligt. Under 2015–2020 genomförs pilotutlysningar inom utvalda områden där krav ställs på öppen tillgång.

Det är inte i detalj ännu fastslaget hur arbetsprocessen går vidare.

Av: MONICA BENGTSON