Wängnerud värderar valkampanjen

Publicerad: 2014-09-03

Trots att spurten är inledd blåser valvinden för närvarande förvånansvärt lugnt menar professor Lena Wängnerud som detta valår är GP:s expert och på söndagarna kommenterar utvecklingen.

Sprängkullsgatan är nu tapetserad med valaffischer både högt och lågt. Många satsar mycket på det stundande valet. SND:s valmaterial finns samlat på snd.gu.se/tema/val 

Länkar till vetenskapliga resurser kan skickas till monica.bengtson@snd.gu.se 

Lena Wängnerud, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, är GP:s valkommentator detta valår och ges stort utrymme varje söndag, i papperstidningen såväl som på webben. Hennes områden är representativ demokrati, riksdag- och genusforskning.   

I artiklarna som skrivs av den politiska reportern Gunilla Grahn-Hinnfors, kommenteras och resoneras kring valet. Läs mer nedan.

De viktiga förstagångsväljarna, av Maria Solevid, Curie

31:e augusti

Lugnet före stormen

http://www.gp.se/nyheter/val2014/val/1.2474274-valanalys-lugnet-fore-stormen

Bara två veckor kvar till valet och förvånansvärt lugnt, skrev GP den 31 augusti: GP:s valexpert Lena Wängnerud undrar när Alliansen ska presentera sitt valmanifest och är förvånad över att Reinfeldts flyktingutspel inte satt något avtryck i opinionen.

Vad har stuckit ut den här veckan?

– Det har varit lite stiltje. Nu väntar vi på Alliansens valmanifest. Det är bara två veckor kvar till valet och det finns inte ens ett besked om när det kommer. Olika förslag och löften har poppat upp, men det börjar bli dags att väljarna får se deras samlade politik.

25:e augusti
Feminism och flyktingar hetast
http://www.gp.se/nyheter/val2014/riksdagsvalet/1.2469508-valexperten-feminism-och-flyktingar-hetast

Tre veckor kvar till valet, den 25 augusti, skrev GP att Wängnerud såg flyktingmottagande och feminism som veckans hetaste frågor. Samt dramat om vem som kommer att kunna bilda regering.

Vilka frågor har stuckit ut under veckan?

– På riksplanet är det framför allt två frågor som seglat upp. Den ena är flyktingpolitiken med Fredrik Reinfeldts tal och presskonferensen kring kostnader för flyktingmottagandet och hur vi ska lösa detta på lång sikt. Det är en lite oväntad raket.

Vi vill också tipsa om SR:s satsning om partiernas åsikter kring hur vi bäst bevarar vårt kulturarv:

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/425291?programid=4721

Av: Monica Bengtson
Bild: Göteborgs universitet