Webbinarier om att hantera, dela och återanvända forskningsdata

Publicerad: 2019-05-13

Missa inte möjligheten att delta i de webbinarier som erbjuds den närmaste veckan, med fokus på hantering, delning, arkivering och återanvändning av forskningsdata.

Webbinarier

Det första webbinariet arrangeras torsdag den 16 maj klockan 16.00–17.00 av UK Data Service och är en introduktion för alla som vill lära sig mer om datahantering. Webbinariet ger bland annat en översiktlig beskrivning av hur det går att hantera, dokumentera och lagra forskningsdata på ett bra sätt samt hur god datahantering kan planeras och genomföras i forskningsprojekt för att maximera delning av data. Att skriva datahanteringsplan, att på ett etiskt och lagligt sätt dela och hantera skyddad information och att dokumentera data effektivt är några av de konkreta ämnen som tas upp under webbinariet.

De båda andra webbinarierna äger rum tisdag den 21 maj inom ramen för det så kallade SERISS-projektet. Mellan klockan 10.00 och 11.30 håller FORS (Swiss Centre of Expertise in the Social Sciences) en introduktion till datahantering för att göra forskningsdata tillgängliga för delning via ett certifierat digitalt repositorium (som till exempel SND). I fokus för webbinariet står bland annat datadokumentation, avidentifiering och FAIR-principerna. Senare på eftermiddagen, klockan 14.30–15.30, berättar GESIS (Leibniz-Institute for the Social Sciences) om CESSDAs datakatalog och hur det går att hitta och återanvända forskningsdata.

För att anmäla dig till de olika webbinarierna, följ nedanstående länkar:
Data management basics, 16 maj klockan 16.00–17.00
Meeting funders’ requirements – archiving and data sharing, 21 maj klockan 10.00–11.30
Finding and reusing data, 21 maj klockan 14.30–15.30