SND personal (personalkoferens Varberg 2016)
Fotograf: Mathilda Brandby

Svensk nationell datatjänst är en nationell forskningsinfrastruktur som från och med 1 januari 2018 drivs av ett konsortium bestående av Göteborgs universitet, Lunds universitet, Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå universitet och Uppsala universitet. Göteborgs universitet är värduniversitet och leder konsortiet. SND:s verksamhet finansieras i huvudsak av Vetenskapsrådet och av lärosätena i konsortiet. Till SND är knutet ett nätverk som består av ytterligare 21 lärosäten. SND:s kontor ligger i Göteborg.

SND:s huvuduppgift är att stödja tillgänglighet, bevarande och återanvändning av forskningsdata och relaterat material. I dagsläget tar SND emot forskningsdata direkt från forskare eller forskargrupper och gör dem tillgängliga via SND:s repositorium. För att möta kommande krav om öppen tillgång till forskningsdata utvecklas verksamheten till en distribuerad storskalig modell i samarbete med ett flertal av Sveriges lärosäten, läs en mer detaljerad beskrivning av utvecklingsarbetet här.

Forskningsdata kan beskrivas och göras tillgängliga via ett webbformulär. För att forskningsdata ska vara möjliga att hitta, citera och återanvända behövs utförliga metadata, en persistent identifierare och att de är sökbara i SND:s webbkatalog och/eller i andra sökportaler. Data kan återanvändas för bland annat sekundäranalyser, undervisning och granskning av forskningsresultat. Grundprincipen är att forskningsdata ska vara så öppna som möjligt, men med restriktioner om nödvändigt.

En del i den stödjande verksamheten för forskare är att informera om hur man skriver en datahanteringsplan och hanterar data under arbetets gång. Vi har också tagit fram ett vägledande material angående juridiska aspekter inom forskning, som behandlar t.ex. etikprövning, informerat samtycke och hantering av personuppgifter. Dessa material kan du hitta under Datahantering. Vi anordnar olika evenemang flera gånger varje år, som du kan få information om under Arrangemang. Vi bedriver även undervisande och utvecklande verksamhet för lärosätenas stödfunktioner för hantering av forskningsdata, bland annat inom BAS Online. Vi är också tillgängliga för direkta frågor om hur du bäst behandlar dina data. Du är välkommen att kontakta någon av våra medarbetare för frågor eller för medverkan under till exempel forskarutbildningar eller olika arrangemang.

Besöks- och leveransadress
Svensk Nationell Datatjänst (SND),
Medicinaregatan 18A, vån 4, 413 90 Göteborg

Telefon: se Medarbetare

Epost
snd@gu.se

Svensk Nationell Datatjänst (SND),
Box 463, 405 30 Göteborg

Medarbetare
Telefonnummer och e-postadresser till våra anställda.