PID-tjänst

Dataset som deponeras och tillgängliggörs hos SND förses med persistenta identifierare (PID) av typen Digital Object Identifiers (DOI). Detta bland annat för att möjliggöra korrekt citering av primärforskaren samt att visa vilken version av data som använts.

Att forskningsdata finns tillgängliga och försedda med en PID är vanligtvis ett krav för att de publikationer som bygger på dessa data ska kunna publiceras i en tidskrift.

SND:s medlemskap i DataCite

Som medlem i DataCite kan SND kostnadsfritt förse svenska myndigheter och institutioner som arbetar med att bevara och tillgängliggöra forskningsdata med ett eget DOI-prefix. Regelverket för detta finns specificerat DataCite:s Business Models Principles (kapitel 4). Eftersom DOI-namngivningen kräver en del metadata för varje objekt kan det, beroende på datatyper, vara lämpligare med en annan typ av PID. Andra vanligt förekommande PID-typer finns tillgängliga via ePIC (handle), KB (urn:nbn) och CDL (ARK).

Ansök om DOI-prefix hos SND

Om ni är intresserade av att ansöka om ett DOI-prefix, kontakta oss via mailadressen pid@snd.gu.se för mer information och instruktioner.

Våra användare

Dessa institutioner har DOI-prefix via SND.

DataCite: statistik, samarbeten och utvecklingsprojekt

På DataCite:s webbplats tillgängliggörs bl. a. statistik samt API-dokumentation. Genom ett samarbete med Thomson Reuters har DataCite även inkluderats i Data Citation Index. Inom ramen för ODIN-projektet har ett samarbete mellan ORCID och DataCite byggts upp. Odin-projektet följs upp i Project Thor. DataCite har numera inkluderat re3data.org, söktjänsten över dataarkiv och motsvarande, i sin service.

Sidan uppdaterad: 2017-02-06 15:55

Visa som pdf