Avslutade internationella projekt

ARIADNEplus
ARIADNEplus (2019–2022) var ett fyraårigt EU-finansierat program inom ramen för Horizon 2020. Projektets syfte var att vidareutveckla resultaten och bredda omfattningen av den arkeologiska infrastruktur som skapades i projektet ARIADNE (Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe, 2013–2017). ARIADNEplus sammanförde och integrerade befintliga arkeologiska datainfrastrukturer inom och utanför Europa.
Under projektet tillhandahöll SND expertis och kunskap som bidrog till skapandet av projektportalen samt utvecklingen av standarder, kontrollerade vokabulärer, guider och god praxis. SND kommer att fortsätta att delta i nätverket av experter, med målet att göra nationella och internationella forskningsdata FAIR. Resultaten från projektet kommer också fortsätta att utvecklas genom organisationen ARIADNE Research Infrastructure (ARIADNE RI), som SND nu är en del av.

EOSC-Nordic
EOSC-Nordic (2019-2022) finansierades av EU och var en del av uppbyggnaden av European Open Science Cloud (EOSC). Det övergripande målet med EOSC är att skapa en global plattform som ska göra alla typer av forskningsdata tillgängliga för forskare och andra intressenter runt om i världen. På portalen ska tjänster och verktyg som gäller lagring, utbildning samt hantering och analys av data samlas. Inom EOSC-Nordic koordinerades resurser i de nordiska och baltiska länderna för att uppnå en ökad harmonisering både vad gäller tjänster och policyfrågor. Projektet pågick fram till 30 november 2022 och från Sverige medverkade SND, GGBC, SNIC och SUNET.

SSHOC - Social Sciences and Humanities Open Cloud
SSHOC (2019-2022) var ett EU-finansierat klusterprojekt med syfte att skapa en gemensam europeisk molntjänst för samhällsvetenskap och humaniora komplett med data, verktyg och utbildningsresurser för dess användare. Inom projektet samarbetade 47 europeiska organisationer under ledning av CESSDA. SSHOC var en del av EU:s initiativ Horizon 2020 och pågick till 2022.

SEADDA - Saving European Archaeology from the Digital Dark Age
SEADDA (2019–2022) var ett EU-finansierat projekt vars syfte var att skapa ett nätverk av europeiska experter för att diskutera framtiden för arkeologiska data i en allt mer digital värld. SEADDA strävade också efter att dela kunskap från länder med gott om datahanteringsresurser till länder med begränsade eller obefintliga resurser. Projektet var så framgångsrikt att det bjöds in att ansöka om ett så kallat COST Innovators Grant. Som första humanistiska projekt beviljades nätverket ett sådant bidrag genom projektet SHADE.

CESSDA SaW - Consortium of European Social Science Data Archive - Strengthening and widening
Syftet med det tvååriga H2020-projektet CESSDA SaW (2015-2017) var att skapa förutsättningar för, och initiera utvecklingen mot, ett stärkt och utvidgat CESSDA och därmed skapa en ännu bättre forskningsinfrastruktur för samhällsvetenskaplig forskning.

ARIADNE - Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe
Syftet med det EU-finansierade projektet ARIADNE (2013-2017) var att föra samman befintliga forskningsdatainfrastrukturer så att forskare från olika länder kan använda europeiska arkeologiska digitala datamängder på ett effektivt sätt.

Making Nordic Health Data Visible
Making Nordic Health Data Visible (2014-2016) var ett samarbete mellan de nordiska dataarkiven och finansierades av Nordforsk. Syftet med projektet var att skapa förutsättningar för att underlätta ett gemensamt system för delning av metadata och data. Inom projektet skapades en prototyp till en portal för att söka och hitta nordiska data inom medicin och hälsa, med fokus främst på data som produceras av forskare, forskningsprojekt och forskningsinstitutioner, samt registerdata.

Europeana Cloud - eCloud
Europeana Cloud (2013-2016) var ett projekt som samordnades av Europeana-stiftelsen. Syftet var att etablera ett molnbaserat system för kulturarvsdatabasen Europeana och dess innehållsleverantörer. Europeana Cloud tog fram nytt innehåll, nya metadata, ett nytt länkat lagringssystem, och en ny forskarplattform – Europeana Research. Det finns ett stort behov av en billigare, mer hållbar infrastruktur som kan lagra både metadata och innehåll. Med hjälp av en sådan infrastruktur kan forskare arbeta med innovativ forskning och analyser av digitaliserat europeiskt kulturarvsmaterial.

SERSCIDA - Support for Establishment of National/Regional Social Sciences Data Archives
SERSCIDA (2012-2014) var ett strategiskt projekt för att stärka samarbete och kunskapsutbyte inom samhällsvetenskaplig dataarkivering. I projektet deltog EU-länderna inom the Council of European Social Sciences Data Archives (CESSDA) och länderna på västra Balkan (Kroatien, Serbien och Bosnien-Hercegovina).

DASISH - Data Service Infrastructure for the Social Science and Humanities
I DASISH (2012-2014) samverkade samtliga 5 ESFRI-initiativ inom forskningsinfrastrukturområdet för samhällsvetenskap och humaniora (CLARIN, DARIAH, CESSDA, ESS och SHARE). Syftet var att identifiera möjliga synergieffekter inom utvecklingen av infrastrukturer och att arbeta fram ett antal konkreta gemensamma aktiviteter.

DwB - Data without Boundaries
DwB (2011-2015) var finansierat av EU-kommissionen inom EU:s sjunde ramprogram. Projektet syftade till att skapa en integrerad modell för åtkomst till officiella data, oberoende av nationsgränser.

CESSDA PPP - Preparatory Phase Project for a Major Upgrade of the Council of European Social Science Data Archives (CESSDA) Research Infrastructure
Det tvååriga projektet (2008-2009) planerade den framtida utvecklingen av CESSDA RI och fokuserade på att hantera och lösa ett antal strategiska, ekonomiska och rättsliga frågor. Syftet var att se till att forskare inom samhällsvetenskap och humaniora har tillgång till de dataresurser de behöver för att bedriva forskning av högsta kvalitet, oavsett var inom det europeiska forskningsområdet som forskare och data befinner sig.